Koukussa kookosvaahtoon ja aika ihana suklaakakku

Joskus kun kokeilee jotain ensimmäistä kertaa ja lopputulos osoittautuu yllättävän hyväksi, tulee jonkinlainen ahaa-elämys ja sitä ihmettelee, että miksei ole sattunut kokeilemaan kyseistä juttua aiemmin. Näin kävi, kun tein ensimmäistä kertaa kookosvaahtoa tämän ihanan kakun lisukkeeksi. Kakkuhan oli se, jonka piti olla pääasemassa ja ensin mietin, että kannattaako koko vaahtoa tehdä ollenkaan. Onneksi oli käyttötarkoitukseen oikeanlaista kookosmaitoa, jotta pääsin kokemaan tämän makuelämyksen! Loppujen lopuksi pääosassa olikin siis se vaahto, ainakin makunautinnon osalta 😀

IMG_5197

Mutta siis kuka olisi uskonut, että pelkästä kookosmaidon rasvasta saa aikaiseksi jotain mikä muistuttaa kermavaahtoa, mutta on täyteläisempää ja parempaa? Kookosmaitotölkki siis täytyy laittaa jääkaappiin hyvissä ajoin ennen vatkaamista, ja vaahdon tekemiseen käytetään vain se kovaksi muuttunut rasvainen osuus, ei lainkaan nestemäistä osuutta tölkin pohjalla. Makeutuksena voi käyttää juoksevaa hunajaa, ellei halua käyttää sokeria. Vatkaamisessa kannattaa käyttää sähkövatkainta, ja valmis vaahto on pidettävä jääkaapissa, huoneenlämmössä sen rakenne muuttuu vähän huonoksi.

Tämän suklaisen banaanikakun (vai banaanisen suklaakakun?) ohje löytyi Uusia Tuulia -blogista. Tästä tosin tuli enemmänkin brownien tapainen, mutta se ei haittaa. Alkuperäisessä reseptissä sen nimi on vain suklaakakku (taivaallisen ihana sellainen), vaikka se ei olekaan ihan tavallinen versio. Ehkä on ihan oikeutettua paljastaa, että se on terveellisemmistä raaka-aineista valmistettu suklainen ja banaaninen tuotos, mutta eihän se noin sanottuna kuulosta yhtä hyvältä. Hyvää se silti on, kannattaa luottaa siihen! Varsinkin jos ei missään nimessä jätä tekemättä sitä kookosvaahtoa 😀 Alkuperäisessä ohjeessa kookosvaahtoon lisätään kaakaojauhetta, mutta jätin sen pois, ja mielestäni pelkän kookoksen makuinen lisuke sopi suklaisen kakun kanssa todella hyvin.

IMG_5194

Kookosvaahtoa on ehkä parempi lisätä vasta tarjoiluvaiheessa lautaselle kakkupalan päälle tai viereen, eikä koristella koko kakkua vaahdolla, kuten alkuperäisessä ohjeessa.
IMG_5293

Ihana suklainen kakku

2 kypsää banaania
4 kananmunaa
10 tuoretta tai kuivattua taatelia
1 dl raakakaakaojauhetta (tai tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta)
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria

2-3 rkl kookosjauhoja

vähän hunajaa, jos tarvii lisää makeutusta

  • Laita banaanit ja munat blenderiin ja jauha tasaiseksi. Lisää taatelit ja muut ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  • Kaada taikina voideltuun vuokaan (n. 20 cm halkaisija) ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
  • Anna kakun jäähtyä kunnolla, parempi jos sen syö vasta seuraavana päivänä sillä maku kuulemma paranee.

Sitten se kookosvaahto

  • Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja lusikoi kulhoon vain kovettunut osuus. Jätä nestemäinen osa tölkkiin ja säilytä se muuta käyttöä varten.
  • Vatkaa kookosrasvaa sähkövatkaimella ja lisää makeutusta mielesi mukaan.

IMG_5288

Tämä kakku kuuluu niihin lukuisiin suklaakakun/brownieiden ”vaihtoehtoisiin” versioihin sen perinteisen suklaa-voi-sokerihötön korvaajaksi. Niin hyvää kuin oikea mutakakku tai brownie onkin, niin mielestäni näissä erilaisissa versioissa on paljon enemmän ”aitoa” makua, siis sellaista minkä syömisestä jää hyvä olo, eikä tunnu siltä että on vetänyt puoli pakettia voita ja suklaata sokerilla höystettynä. Toki riippuu siitäkin millä fiiliksellä näitä syö, on ihan okei vaikka joka päivä herkutella näillä ”hyvän olon” leipomuksilla, mutta toisinaan (tai ehkä yleensä) mikään ei voi korvata aitoa mutakakkua! Nams.

Jätä kommentti