Ihana vuohenjuusto-pinaattipiiras (gluteeniton)

Kehittelin tänään piirasreseptin, johon hain hieman ”tukea” netistä löytyneestä vuohenjuusto-pinaattipiirasreseptistä (lähinnä täytteen aineksiin, jotka loppujen lopuksi kuitenkin päätin itse, hah). Tiesin kuitenkin haluavani tehdä gluteenittoman version, enkä löytänyt mieleistäni piiraspohjaohjetta, joten päätin keksiä sen itse. Pohjasta tuli jotakuinkin saman tyylinen, mitä olen aiemmin käyttänyt (itse keksimäni) gluteenittoman pizzapohjan teossa, mutta tähän en käyttänyt perunaa. Taikinaan ei tule edes voita, joten kai sitä voi terveelliseksikin kutsua! Pohja on erittäin helppo tehdä, sillä kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään (ei nyppimistä tai muuta ärsyttävää), ja seos levitetään piirasvuokaan. Simple! Ainut miinuspuoli tässä on se, että se ei aivan muistuta perinteistä piirastaikinaa, sillä taikina on melko löysää ja tahmaista, ja sitä voi olla vaikea levittää vuokaan, mutta kyllä siitä selviää kun ottaa kärsivällisyyttä mukaan peliin. Taikinaa ei myöskään oikein pysty levittämään vuoan reunoille, mutta mielestäni sillä ei ole niin väliä, onko piiraassa reunat vai ei. Kunhan se on hyvän makuinen ja tässä tapauksessa melko terveellinenkin! (Enkä nyt halua kuulla mainintoja vuohenjuuston epäterveellisyydestä tai rasvaisuudesta, se on taivaallisen hyvää ja sillä siisti, joten sitä voi hyvillä mielin käyttää piiraassa kuin piiraassa, eikö?) Paistolämpötilasta en ole aivan 100% varma, sillä muissa piirasohjeissa lämpötila oli 200, mutta omassa uunissani käytin sen supertehokkuuden vuoksi 175 astetta, sillä korkeammalla astemäärällä palaminen olisi takuuvarmaa.

kuva 1

Täytteiden suhteen tiesin jo piiraan tekoa suunnitellessani tarkkaan, mitä haluan: Vuohenjuustoa, pinaattia ja tomaattia, keep it simple this time. Toki oman maun mukaan joukkoon voi lisätä vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja tai oliiveja. Maustamisessa käytin vain himalajan ruususuolaa ja jauhettua mustapippuria, mutta olisin toivonut kaapista löytyvän myös muskottipähkinää, sillä se on pinaattiruokien must-juttu. Jos käytät hienonnettua pakastepinaattia, kannattaa siitä ehdottomasti haihduttaa vesi pois sulatuksen jälkeen. Onneksi tajusin tämän enkä mättänyt sulanutta pinaattia suoraan pohjan päälle, sillä silloin siitä olisi tullut inhottavan vetinen ja epäonnistunut. Kuumensin emalisen kasarin (ihana käyttää tuota uutta kasaria, jossa pohja on vielä ehjä ja tarttumaton), lisäsin tilkan oliiviöljyä ja haihduttelin pinaatista vettä pois jonkin aikaa paistelemalla sitä.

Vuohenjuustosta yritin leikata ohuita siivuja, mutta siivut hajoilivat, mikä ei tietenkään haittaa tässä reseptissä, sillä periaatteessa juuston voisi lisätä vaikka pieninä muruina. Onneksi jääkaapissa oli vielä poikaystäväni tekemän avokadopastan (tästä ihanuudesta ehkä postaus joskus myöhemmin) jäljiltä pecorino- ja parmesan-juustoraastetta, joten käytin myös niitä hyvillä mielin tässä reseptissä. Täydellisiä makuyhdistelmiä, sanoisin!

 

Gluteeniton piiraspohja:

3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (itse käytin Semperin)

n. 0,5 dl kaurajauhoja

2 munaa

n. 1 dl maitoa

tilkka oliiviöljyä

1 tl himalajansuolaa

1 tl leivinjauhetta

  • Sekoita kaikki aineet keskenään (itse sekoitin ensin munat jauhoihin ja maitoa lisätessä kannattaa sen määrää vähentää, jos näyttää siltä, että taikinasta tulee liian löysää).
  • Levitä taikina piirasvuokaan ja esipaista 175 asteessa (tai 200 astetta uunilla, joka ei polta kaikkea liian nopeasti) 10-12 minuuttia. Jätä pohja jäähtymään siksi aikaa, kun valmistat täytteet.

kuva 4

Piirastäyte:

1 pussi pakastepinaattia

100 g vuohenjuustoa (tai koko pötkö, jos mieli tekee…)

2 tomaattia

1 purkki kermaviiliä

3 munaa

n. 0,5 dl pecorino- tai parmesanraastetta

himalajansuolaa

mustapippuria

  • Haihduta pinaatista vesi pois paistamalla sitä hetken pannulla tai kasarissa tilkassa oliiviöljyä. Lisää hieman suolaa ja halutessasi muskottipähkinää. Levitä pinaatti esipaistetulle piiraspohjalle.
  • Leikkaa vuohenjuustosta ohuita viipaleita, levitä ne pinaatin päälle. Viipaloi tomaatit.
    Valmista muna-kermaviiliseos:
  • Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon kermaviili sekä juusto. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Kaada seos piirasvuokaan täytteiden päälle.
  • Asettele päälle lopuksi tomaattiviipaleet ja ripottele hieman parmesanraastetta.
  • Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja hieman ruskistunut.

Anna piiraan jähmettyä hetken aikaa, jos maltat pitää siitä näppisi erossa sen jälkeen, kun olet ottanut tämän ihanan tekeleen uunista ulos! Nauti romana-salaatin ja tomaattiviipaleiden kanssa, tai vaikka ilmankin salaattia, samapa tuo.

 

kuva 2

 

 

Tätä täytyy kyllä tehdä uudestaankin, ja olen jopa tyytyväinen pohjaankin, se oli jotenkin ihanan pehmeä ja ihan hyvän makuinenkin! Kerran kun tein pizzapohjan noista gluteenittomista jauhoista (Semper), niin maku ei ollut mitä parhain. En tiedä miksi tämä resepti-tuotos nyt onnistui, mutta hyvä niin. Pohja oli melko paksu täytteisiin nähden, mutta ei haitannut minua. Nämä terveellisellä pohjalla tehdyt piiraat ovat kyllä yksi ehdottomista lemppareistani, tykkään tehdä niitä ihan vaan pääruoaksi joten kertaheitolla voi hyvillä mielin syödä ainakin neljänneksen tai vaikka puolet koko piirakasta! Nam.

 

kuva 3

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s