Dream cream pie: vaniljavanukas-kermapiiras

Uusi reseptikokeilu tuotti jälleen tulosta. Tässä on sellainen tuotos, jota ei voi kuin rakastaa. Banaani + vanilja + kerma -yhdistelmällä ei voi mennä kamalasti pieleen, ja mikä parasta, tämä ei ole sellainen ällömakea-sokeriöveripiiras, vaan juuri sopivan pehmeän maukas ja mieto (eli ei tuota mitään ongelmia lusikoida ”vahingossa” puolet piiraasta naamariin yhdeltä istumalta sohvan nurkkaan käpertyneenä).

En oikein osannut päättää miten se pitäisi nimetä, sillä kaikilla yhdistelmillä nimestä tulee jotenkin liian pitkä. Banaanivaniljavanukaskermapiiras? Vaniljakermabanaanipiiras? Kaikki eivät tykkää banaanista ja sen voi kyllä huoletta jättää kokonaan pois jos haluaa, joten ehkä tuo vaniljavanukas-kermapiiras on ihan okei nimitys tälle herkulle. Banaani tuo silti mukavaa lisämakua ja sopii muutenkin täydellisesti vaniljavanukkaan ja kermavaahdon kaveriksi, koska niiden maut ovat sen verran mietoja.

img_8617

Mikä sitten sai tämän tekeleen maistumaan yllätyksellisen hyvältä ja tuottamaan niin paljon iloa? Syy on vaihtoehtoisissa ainesosissa.

Alkuperäinen resepti on vegaaninen (huom, EI ole synonyymi sanalle terveellinen), mikä tarkoittaa, että tässä ei ole mitään eläinperäisiä tuotteita. Sopii siis myös maidottomaan ruokavalioon. Tykkään muutenkin käyttää kasviperäisiä tuotteita, sillä ne ovat oikeasti todella hyviä ja niillä voi helposti korvata maitotuotteet. Piiraan päälle tuleva kermavaahtokin siis on korvattu kasviperäisellä kermalla, mikä yllätti todella positiivisesti, sillä käytin kaurapohjaista vispikermaa ja kermavaahdosta tuli mielestäni paljon miellyttävämpää ja paremman makuista kuin normaalista vispikermasta! Lisäksi sitä ei ilmeisesti voi vatkata liikaa niin, että se muuttuisi kokkareiseksi kuten normaali kerma. Onko mitään kamalampaa leivonnaista kuin sellainen, joka on pilattu liian kovaksi vatkatulla kermavaahdolla? Kannattaa siis edes huvin vuoksi tutustua esim. kaura-, kookos- ja soijapohjaisiin maitovalmisteisiin, niistä saattaa tulla vakituinen osa ruoanlaittoa.

img_8619

Suosittelen myös Oatlyn vaniljakastiketta, jota tässäkin ohjeessa käytetään, se sopii myös mihin tahansa korvaamaan normaalia vaniljakastiketta. Jos vegaanisuudella tai maidottomuudella ei ole väliä, voi pohjaan ihan hyvin käyttää voita ja lisätä vaikka kananmunan keltuaisen, mutta suosittelen tekemään ainakin vanukkaan ja kermavaahdon näistä kasviperäisistä vaihtoehdoista kuten tässä ohjeessa, sillä se yllättää positiivisesti ja antaa muutenkin mukavaa vaihtelua!

img_8624

POHJA (määrät eivät ole kauhean tarkkoja, saa soveltaa):

n. 100 g keksejä murskattuna (mitkä tahansa keksit käyvät, esim. vaniljaiset keksit, Digestivet tai kaurakeksit)
n. 0,5 dl kaurajauhoja
n. 0,5 dl kookosöljyä (tai voisulaa)
1 tl kanelia
vaniljasokeria

(kananmunan keltuainen)

TÄYTE:

2-3 kypsää banaania

VANUKAS:
n. 4 dl mantelimaitoa (muutkin kasvimaidot käy)
1 purkki Oatlyn vaniljakastiketta
0,5 dl maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria
vaniljasokeria

PÄÄLLE:
1 purkki kauravispikermaa

Sekoita kaikki pohjan ainekset, painele tiiviisti vuokaan ja paista uunissa 175C n. 12-15 min. Käytin n. 24 cm irtopohjavuokaa. Kannattaa tarkkailla paiston aikana, ettei pohja tummu liikaa.
img_8612
Valmista vanukas kuumentamalla 3 dl mantelimaitoa, vaniljakastike ja sokeri kattilassa. Sekoita maissitärkkelys 1 dl kylmää mantelimaitoa ja lisää se hiljalleen kiehuvaan seokseen nauhana koko ajan sekoittaen, anna kiehua n. 3 min välillä sekoitellen kunnes seos saostuu kunnolla (vanukkaasta saa tulla tosi paksua).

Kun pohja on valmis, viipaloi banaanit keksipohjan päälle ja kaada päälle vaniljavanukas. Anna jäähtyä.

img_8614

Vatkaa jääkaappikylmä kaurakerma sähkövatkaimella vaahdoksi ja makeuta sokerilla. Levitä jäähtyneen piiraan päälle tai jos et malta odottaa jäähtymistä (mikä on todennäköistä), lisää kermaa sitä mukaa kun syöt. Kaurakermavaahto sulaa helposti, joten piiraan täytyy olla kunnolla jäähtynyt, jos vaahdon haluaa levittää sen pinnalle.

img_8627

Vanukkaan pitäisi jäähtyessään jähmettyä sen verran että siitä tulee sopivan leikattavaa.

img_8626

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s