Samettinen inkivääri-porkkana-kookoskeitto ja uunituore herkkuleipä

Keittoreseptit eivät yleensä kauheasti houkuttele, ellei niissä ole jotain spesiaalia ainesosaa tai maustetta. Perinteiset keitot ovat tylsää syötävää, lukuunottamatta joitakin sosekeittoja, jos raaka-aineet ja mausteet ovat hyviä. Tässä on inkivääriä ja kookosta, ja se riittää. Se ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta kookosmaidolla mistään ei voi tulla kovin huonoa, mikäli siis tykkää kookoksesta. Porkkana, inkivääri ja kookos plus muut mausteet tekevät tästä keitosta aivan taivaallisen makuisen, eikä maku ole tylsän tavallinen ja mieto, kuten sosekeitot joskus ovat. Tässä keitossa on mukavasti potkua, mutta cayennepippurin kanssa kannattaa olla varovainen! Jos sitä laittaa sopivasti (ehkä lusikan kärjellinen), se toimii, mutta mauste on hyvin voimakasta, eikä keiton ole tarkoitus olla liian tulinen. Alkuperäinen ohje poimittu täältä.

IMG_5284

Ateriakokonaisuudesta tulee täydellinen, jos keiton kanssa tarjoaa maukasta ja terveellistä leipää (uunituoreena tietenkin), joka myös on äärimmäisen helppo valmistaa. Tähän leipään voi oikeastaan käyttää mitä jauhoja tahansa (vaikka pelkästään gluteenittomia) tai jauhojen määriä voi muutella, joten jos ohjeessa olevia jauhoja ei satu löytymään kaapista, se ei haittaa. Ohjetta voi soveltaa mielensä mukaan. Leivästä tulee flat bread-tyyppinen ohut peltileipä, josta voi repiä/leikata sopivia palasia ja dipata niitä keittoon tai syödä sellaisenaan (toimii superhyvin vaikka aamupalaleipänä!).
IMG_5291IMG_5280Inkivääri-porkkana-kookoskeitto

500 g porkkanaa
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
5 dl kasvislientä
1/2 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
ripaus cayenne-pippuria
suolaa
mustapippuria
2 dl kookosmaitoa tai -kermaa

  • Kuori ja paloittele porkkanat ja inkivääri. Pyörittele niitä hetki oliiviöljyssä kuumassa kattilassa. Lisää kasvisliemi ja keitä kypsiksi.
  • Anna jäähtyä sen verran, että porkkanat + liemen voi laittaa blenderiin (jos käytät sauvasekoitinta, niin kuumuudella ei ole väliä). Lisää kookosmaito ja mausteet ja jauha tasaiseksi blenderissä.
  • Kaada valmis sose takaisin kattilaan. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Kuumenna ennen tarjoilua.

Nuo roskan näköiset muruset keiton päällä ovat murennettuja lehtikaalisipsejä, sopivat joukkoon tosi hyvin!

IMG_5292 IMG_5296

Herkkusekaleipä/flat bread

2 dl ruisjauhoja

1 dl tattari- tai spelttijauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaurahiutaleita

2 rkl chiasiemeniä

1 tl himalajansuolaa

1 tl leivinjauhetta

0,5 dl kuivattuja karpaloita

0,5 dl murskattuja pähkinöitä/manteleita

3 dl maustamatonta jogurttia tai turkkilaista jogurttia, TAI osan jogurtista voi korvata maidolla

1 porkkana raastettuna

1-2 rkl hunajaa

0,5 dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä

  • Sekoita kuivat aineet + karpalot keskenään. Lisää jogurtti (ja maito), raastettu porkkana. Sekoita tasaiseksi.
  • Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tai piirasvuokaan. Taikinaa ei kannata levittää koko pellin alueelle, jottei leivästä tule liian ohut. Ripottele päälle siemenet.
  • Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia, tarkista kypsyys.

IMG_5302

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s