Ruokaisat piiraat joka makuun

IMG_4395

Suolaiset piirakat ajatellaan yleensä epäterveellisiksi ja rasvaisiksi juustolla kuorrutetuiksi kahvitteluherkuiksi, joita kuuluu ottaa kohtuullinen pala, vaikka kuitenkin tekisi mieli ottaa enemmän. Piirakat ovat silti niin hyviä ja helppoja tehdä, että täytyihän niistä kehitellä ”parempia” versioita, joita voi hyvillä mielin syödä niin paljon kuin huvittaa ja erilaisia täytteitä voi kehitellä loputtomiin.

Näistä suolaisista piiraista on tullut aivan loistava vaihtoehto tavanomaisille ruoille, eikä näillä resepteillä voi mennä kauheasti pieleen, vaikka heittäisi täytteiksi melkein mitä tahansa kaapista löytyvää. Näitä piiraita on niin kiva syödä ihan vaan pääruoaksi sellaisenaan (jolloin yhdestä isosta piiraasta riittää ehkä 3-4 aterialle) tai vaikka kahvin kanssa, aamupalaksi, retkieväänä…. Yksinkertaisesti sopivat siis mihin tahansa ruokailuhetkeen. Ne ovat todella maukkaita ja huikean helppoja tehdä! Eli ei ole enää mitään syytä olla kokeilematta näitä reseptejä 😉

Kevyt ja terveellinen pohja on tässä se jutun idea, ja täytteistäkin saa itse kehitettyä juuri niin kevyttä tai ei-kevyttä kuin itse haluaa. Olen kokeillut monia erilaisia versioita pohjaan, mutta tästä rahka-ruisjauhopohjasta on tullut kaikista paras ja hyvänmakuisin vaihtoehto. Ruisjauhot voi korvata myös kaurajauhoilla, jolloin pohja on gluteeniton. Pohjaan ei siis tule rasvaa, eikä se mielestäni sellaista kaipaakaan. Jos on tottunut niihin rasvaa tiriseviin voitaikinaisiin piirakkapohjiin, niin tällainen erilainen versio saattaa aluksi tuntua vähän mauttomalta tai tylsältä. Mielestäni tämä pohja on kuitenkin tosi jees ja maistuukin hyvältä, eikä se pohja ole kuitenkaan se maku joka vahvimmin kuuluu olla esillä piirakassa, vaan täytteissä on se koko homman ydin.

Lohipiiras on varmasti kaikista paras, eikä lohta edes tarvitse kypsentää etukäteen. Lohi on niin hyvän makuista luonnostaan ettei se tarvitse välttämättä muita täytteitä kaveriksi, mutta esim. fetajuusto, pinaatti ja kirsikkatomaatit tuovat lisää hyvää makua. Kermaviili-/kermaseos kannattaa aina maustaa hyvin ja rohkeasti, ettei piiraasta tule liian laimea tai mauton. Mielestäni soijakastike ja sitruunamehu lisäävät aina mukavasti makua, ja hienonnettu pakastepinaatti sopii oikeastaan minkä tahansa täytteiden kanssa. Muita mausteita kannattaa harkita päätäytteen eli lihan mukaan, esim. lohen kanssa toimii sitruunapippuri ja tilli, broilerin kanssa taas esim. mustapippuri, yrtit, paprikajauhe….. Tuoreet yrtit ovat aina paras maun lisääjä, ja tuore basilika toimiin niin lohen kuin broilerinkin kanssa.

Kanapiiraassa broilerin fileet kannattaa ehdottomasti kypsentää etukäteen, muuten niistä erittyy piiraaseen liikaa nestettä kypsyessään. Ja pakastepinaatti luonnollisesti täytyy sulattaa ja valuttaa vesi pois ennen seokseen lisäämistä.

IMG_4229

Pohja

1 purkki maitorahkaa

1  muna

3 dl ruisjauhoja

hieman suolaa

(tilkka oliiviöljyä, ei pakollinen)

  • Sekoita maitorahka ja muna keskenään, lisää ruisjauhot. Taikinasta tulee aika tahmea, voit lisätä jauhoja jos tuntuu siltä.
  • Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan. Tämä vaatii kärsivällisyyttä, sillä taikina on hieman hankala levittää, mutta apuna kannattaa käyttää leivinpaperia ja taputella sen avulla seosta koko piirasvuoan alueelle ja reunoille.
  • Esipaista pohjaa 180 asteisessa uunissa n. 10 min.

Täytteitä

Lohipiiras

n. 400 g lohta suikaloituna

fetajuustokuutioita

kirsikkatomaatteja viipaloituna

(hienonnettua pakastepinaattia, jos haluat)

1 purkki kermaviiliä

2 munaa

3 rkl sitruunamehua

1 rkl soijakastiketta

sitruunapippura

suolaa

tilliä (kuivattua tai tuoretta)

  • Levitä lohisuikaleet ja fetajuusto esipaistetulle piiraspohjalle. Sekoita kermaviili + munat + mausteet (+ pinaatti), kaada täytteiden päälle. Asettele päälimmäiseksi kirsikkatomaattiviipaleet.

Tonnikalapiiras

2 purkkia tonnikalaa öljyssä

leipäjuustokuutioita

1 punainen paprika (pieninä kuutioina)

4 kuutiota pakastepinaattia

1 purkki kermaviiliä

2 munaa

sitruunamehua

soijakastiketta

mustapippuria, suolaa

  • Levitä tonnikala ja paprikakuutiot esipaistetun pohjan päälle. Sekoita muut ainekset ja kaada seos päälle. Ripottele pinnalle leipäjuustokuutiot.

IMG_4222

Kana-sinihomejuustopiiras

4-5 kpl kypsiä broilerin rintafileitä kuutioituna

1 punainen paprika, pieninä kuutioina

1 purkki ruokakermaa (curry-maustettua tai tavallista)

2 munaa

2 rkl soijakastiketta

n. 1/2 dl maitoa

sinihomejuustoa murennettuna

mustapippuria

suolaa

  • Levitä broiler- ja paprikakuutiot esipaistetulle piiraspohjalle. Sekoita kerma + munat + mausteet + maito, kaada täytteiden päälle. Ripottele pinnalle sinihomejuustoa.

IMG_4396

Vuohenjuusto-pinaattipiiras (tämä resepti on jo vanhemmassa postauksessa, mutta olkoon tässäkin)

1 pussi pakastepinaattia

100 g vuohenjuustoa (tai koko pötkö, jos mieli tekee…)

2 tomaattia

1 purkki kermaviiliä

3 munaa

n. 0,5 dl pecorino- tai parmesanraastetta

himalajansuolaa

mustapippuria

ripaus muskottipähkinää

(soijakastiketta)

  • Leikkaa vuohenjuustopötköstä kiekkoja ja levitä ne piiraspohjalle. Sekoita kermaviiliin sulatettu pinaatti ja mausteet, kaada seos vuohenjuustojen päälle. Viipaloi tomaatit ja asettele ne pinnalle. Ripottele pinnalle parmesanjuustoa.

IMG_0547

Kaikissa piirasversioissa on sama paisto-ohje, eli 180 asteessa n. 35-40 minuuttia, riippuen uunista. Ei ole niin tarkkaa tuon ajan kanssa.

IMG_0549

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s