Granola – jokapäivä on herkkupäivä

IMG_5140Granola on yksi parhaista jutuista mitä voi tehdä keittiössä, syystä että se käy helposti ja vaivattomasti, sillä sopii herkutella vaikka joka päivä ja se säilyy tiiviisti suljetussa purkissa kauan. Ja tämä versio ei ole edes epäterveellistä kamaa. Sen jälkeen kun kokeilin granolan tekoa ekoja kertoja ja lopulta kehittelin sen parhaimman luottoreseptin, olen tehnyt sitä säännöllisesti joka viikko. On vaikea kuvitella toista yhtä kätevää herkkua joka on suhteellisen terveellistä ja jota voi syödä hyvällä omallatunnolla milloin vain. Se on rapeaa, makeaa ja siinä on ihana paahteinen ja sopivasti mausteinen maku.Ja jos joku ei tiedä mistä puhutaan, niin granola siis on paahdettua rapeaa mysliä (vähän kuin muromysliä), jossa on lisättyä rasvaa ja makeutusta. Tässä terveellisemmässä versiossa tosin ei lisätä sokeria eikä muuta ”ylimääräistä”, vaan makeus tulee taateleista ja banaanista, ja rasvana on kookosöljyä mikä ei ole ollenkaan paha.

Granola on ylivoimaisesti parasta rahkan tai turkkilaisen jogurtin kanssa. Jälkimmäinen on tietysti parempaa mutta myös tuhdimpaa, joten jos haluaa kevyemmän version kannattaa sekoittaa molempia keskenään. Oma suosikkini on sekoittaa rasvatonta maitorahkaa, turkkilaista jogurttia ja mahdollisesti jotain skyr-makua keskenään ja makeuttaa se stevialla. Sekaan pähkinöitä ja päälle esim. mustikoita (tai banaanilastuja/kookospaloja tms.) ja sitten herkku nautitaan itsetehdyn granolan kanssa. Maailmankaikkeuden paras iltapala!

Granolareseptejä on lukemattomia erilaisia ja kyllähän niitä voi muutella ja kehitellä lähes rajattomasti ja sekaan voi heittää mitä mieli tekee. Tämän granolan teossa on oikeastaan vain kaksi kohtaa, joissa voi mennä pieleen: seoksen uunipellille levittäminen vaatii vähän enemmän kärsivällisyyttä, jotta levystä tulee todella ohut. Ja sitten se paisto-osuus, jossa todellakin kannattaa vahtia uunia eikä lähteä selailemaan facebookkia. Se on minuuteista kiinni onko lopputulos palanut hiilenmakuiseksi vai onko se täydellisesti paahtunut. No mutta, resepti siis:

Herkkugranola

3 dl kaurahiutaleita (niitä normaaleja, EI pikahiutaleita)

3 rkl kookoshiutaleita

3 rkl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä

1/2 dl pähkinöitä/manteleita murskattuna

2 tl kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä

1/3 tl muskottipähkinää

ripaus himalajansuolaa

4-5 taatelia (tuoreita tai kuivattuja)

1/3 banaania

4 rkl kookosöljyä

Sekoita kaurahiutaleet, mausteet ja pähkinämurska keskenään. Paahda siemeniä ja kookoshiutaleita kuumalla pannulla hetken aikaa (kookoshiutaleet palavat helposti joten tarkkana). Lisää ne seokseen.IMG_5119

Soseuta taatelit ja banaani tasaiseksi soseeksi (vaikka haarukalla) ja sekoita joukkoon kookosöljy. Sekoita sose kuivien aineiden joukkoon huolellisesti, niin että koko seoksesta tulee kostea.

Ala mättää seosta uunipellille. Nyt pitäisi saada koko hoito levitettyä todella ohuelti koko pellin alueelle, ja tässä vaaditaan hieman aikaa ja hermoja. Yleensä taputtelen ja levitän seosta muovikaudalla, tai levitän sen leivinpaperin avulla painellen. Kaulintakin voi käyttää, mutta niin että kaulimen ja seoksen välissä on leivinpaperi. Kun homma on valmis, voi tuotoksen laittaa 180-asteiseen uuniin. Asetan aina ensin ajaksi 12 minuuttia, jonka jälkeen tarkistan tilanteen ja laitan sen vielä uuniin 2-3 minuutiksi (tässä vaiheessa on pienestä kiinni palaako se vai ei). Jos uuni ei ole kovin tehokas eikä granola näytä kovin paahtuneelta, voi aikaa lisätä, kunhan muistaa tarkkailla paahtumista koko ajan. Siinä vaiheessa kun granola näyttää ihanan paahteisen ruskealta mutta ei vielä kärventyneeltä, ota se uunista ulos. Reuna-alueet saattavat olla ruskeampia ja keskusta vaalea, mutta se on ok.IMG_5124

Jäähdytä paistos kunnolla, samalla se myös muuttuu rapeaksi. Riko koko tuotos sitten hakkaamalla sitä vaikka paistinlastalla tai millä ikinä haluat, niin että siitä tulee sopivan kokoisia pienehköjä palasia.

IMG_5130

Granola on valmis! Se kannattaa säilöä lasipurkkeihin, niin maku pysyy hyvänä parikin viikkoa.

Etkä enää koskaan halua ostaa kaupan muromyslejä.


IMG_5132

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s